Skip to main content

Onderwijs

Onderwijs

Geen onderwijs zonder docenten! Als docent werk je mee aan de toekomstplannen van jongeren en de carrière van professionals. Ben jij er klaar voor om jouw kennis en ervaring over te brengen op de talenten van de toekomst?

Samen met het team van docenten zorg je er elke dag voor dat onze studenten leren en zich ontwikkelen. Maar jij leert ook van hen, want geen dag is hetzelfde als je voor de klas staat. Binnen het STC bieden wij onderwijs aan op zowel vmbo–, mbo–, hbo– als masterniveau. Ons onderwijs is gericht op beroepen in de scheepvaart, transport, (haven)logistiek en de procesindustrie.

Docenten voor o.a. vakken als Nederlands, Engels en Burgerschap, zijn hard nodig binnen het onderwijs. Ook kun je bij het STC aan de slag als zij-instromer, om je vakspecifieke kennis over te brengen. Naast een voltijd aanstelling als docent kan dit ook in een deeltijd/hybride vorm. Met behulp van praktijklokalen en simulatoren leer jij onze (toekomstige) professionals de kneepjes van het vak. Het onderwijs kan niet zonder goede instructeurs. Als instructeur sta je de docenten bij tijdens deze praktijklessen.

Ik wil docent worden

Denk jij er weleens aan om een overstap te maken naar het onderwijs en jouw kennis te delen met (toekomstige) professionals? Werk je al jaren in het bedrijfsleven, maar wil je een maatschappelijke bijdrage leveren? Misschien is docent worden dan iets voor jou!

Je kan niet zomaar voor de klas gaan staan. Om docent te worden heb je een onderwijsbevoegdheid nodig om goed les te kunnen geven. Het vak dat je gaat geven en het onderwijsniveau waarop je lesgeeft bepaald bevoegdheid je nodig hebt. We leggen hieronder de varianten aan je uit.

Lerarenopleiding

Als je aan de slag gaat als beginnend docent bij het STC, volg je naast je baan de lerarenopleiding. Hier haal je je tweedegraads bevoegdheid waarmee je binnen het vmbo, mbo en hbo les mag geven. Deze opleiding zijn er met name voor de Algemeen Vormende Vakken, zoals Nederlands, Wiskunde, Engels, Natuur- en Scheikunde. Ook voor technische vakken kun je tegenwoordig een tweedegraads bevoegdheid halen, denk aan docent (maritieme)techniek. De lerarenopleiding is een opleiding op hbo-niveau en duurt vier jaar op reguliere basis.  Afhankelijk van je voorgaande opleiding(en) en werkervaring bestaan er mogelijkheden om het traject in twee jaar af te ronden. Voor specifieke informatie over de toelating en duur van de lerarenopleiding verwijzen we je graag naar Hogeschool Rotterdam.

PDG (Pedagogische Didatisch Getuigschrift)

Heb je hele specifieke vakkennis en ga je lesgeven in een vak waar geen lerarenopleiding voor bestaat? Dan biedt het PDG-traject uitkomst om binnen het STC les te geven aan mbo-studenten. Dit traject duurt gemiddeld 18 maanden en volg je naast je baan als docent bij het STC. Om aan het PDG-traject te kunnen starten moet je kunnen aantonen dat je over hbo- werk en denkniveau beschikt. Geen hbo-diploma? Dan nemen wij een assessment bij je af om dit te toetsen.

Welk traject het beste bij jou past, bespreken we graag met je. In dit gesprek maken we ook afspraken over de kosten, doorlooptijd en studievoortgang. Een beginnend docent valt binnen de LB-loonschaal, conform cao MBO Als docent in het onderwijs geniet je van de voordelen van de vakantieregeling, waardoor je met regelmaat een week vrij bent en lekker lang van de zomer kan genieten. Voor al onze nieuwe docenten ligt er een introductieprogramma klaar, waarbij je o.a. professionele begeleiding krijgt en gekoppeld wordt aan een collega uit je team. Er worden uren vrijgemaakt om, samen met andere beginnende docenten, deel te nemen aan bijeenkomsten. Dit programma biedt je de eerste twee jaar extra houvast, want wij weten als geen ander dat het switchen van baan een hele verandering is.

Ik ben bevoegd docent

Ben je bevoegd docent? Dan ben je bij het STC van harte welkom! Binnen het STC bieden wij onderwijs aan op zowel vmbo-, mbo-, hbo- als masterniveau. Ons onderwijs is gericht op beroepen in de scheepvaart, transport, (haven)logistiek en de procesindustrie. Naast het overbrengen van vakspecifieke kennis, zijn docenten voor o.a. vakken als Nederlands, Engels en Burgerschap, ook hard nodig binnen het onderwijs. Keuze genoeg om binnen de verschillende onderwijsniveaus ervaring op te doen en op de verschillende schoollocaties aan het werk te gaan.

Om als docent je vakkennis up-to-date te houden krijg je de ruimte om workshops, cursussen en opleidingen te volgen. Voor de verbreding van je functie kan je ook deelnemen aan vakgroepen, werkgroepen en projecten, of je wordt mentor of stagebegeleider. Daarnaast is er de mogelijkheid om als docent op stage te gaan bij een andere school of een kijkje te nemen binnen het bedrijfsleven.

Het STC volgt de cao mbo. In een functie als docent werk je, afhankelijk van je ervaring, in een LB, LC of LD loonschaal. Voor alle docenten die bij het STC starten, ligt er een introductieprogramma klaar. Hierin krijg je o.a. professionele begeleiding en word je gekoppeld aan een collega uit je team. Er worden uren vrijgemaakt om, samen met andere nieuwe docenten, deel te nemen aan bijeenkomsten. Dit programma biedt je de eerste twee jaar extra houvast, want wij weten als geen ander dat het switchen van baan een hele verandering is.

Instructeur

Ben je graag praktisch bezig? Werk jij graag met je handen? En wil jij je vaardigheden overbrengen op onze studenten? Dan kan je ook als instructeur aan de slag binnen het STC. Instructeurs spelen een belangrijke rol in de praktijklessen die onder begeleiding van een docent worden verzorgd. Je geeft instructies over het gebruik van apparatuur en simulatoren waar onze studenten mee gaan werken. Vaak ben je ook verantwoordelijk voor het beheer van een praktijklokaal.
Om ervoor te zorgen dat je als instructeur goed aan de slag kan binnen het STC, bieden wij je een opleiding aan. Deze instructeursopleiding wordt je namens het STC aangeboden en volg je op het Albeda college.

Deze opleiding is een mbo-opleiding op niveau 4 en duurt één jaar. Meer informatie over de instructeursopleiding vind je hier.

Als instructeur houd je je vakkennis up-to-date door workshops en cursussen uit het opleidingsaanbod van onze STC Academy te volgen. Als instructeur werk je conform het cao mbo en start je, afhankelijk van je ervaring, in loonschaal 7. Het is hierbij mogelijk om door te groeien naar schaal 8. Heb je de smaak van het onderwijs te pakken? Dan zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een functie als docent.

Met passie voor ons eigen vak, werken we elke dag samen, om de professionals van de toekomst op te leiden.

Lees meer

Uitzicht

Naast de leuke en enthousiaste collega’s werk je op schoollocaties midden in het werkveld, met prachtig uitzicht.

Uitzicht

Naast de leuke en enthousiaste collega’s werk je op schoollocaties midden in het werkveld, met prachtig uitzicht.

Leren

Je bent wat ons betreft nooit uitgeleerd, daarom blijf je via de STC academy altijd aan je ontwikkeling werken.